Skip to main content

Recreatiewoning financieren

Wil je een tweede woning kopen? Maar heb je onvoldoende middelen om de recreatiewoning volledig te financieren? Dan moet je gaan financieren. Een recreatiewoning of tweede woning financieren kan op verschillende mogelijkheden.
Afhankelijk van jouw situatie kunnen we kijken wat er mogelijk is.
Op deze pagina zullen wij in ieder geval de meest voorkomende manieren van financieren uitleggen.

Recreatiewoning financieren? De verschillende opties!

Wil je jouw recreatiewoning gaan financieren, dan zijn er vier mogelijkheden.

 1. Financieren uit eigen middelen
 2. Financieren met een hypotheek
 3. Financieren met een persoonlijke lening
 4. Een combinatie van bovenstaande

Hieronder leggen wij de verschillende opties voor je uit zodat je de juiste keuze voor jouw lening kan maken.

Recreatiewoning financieren uit eigen middelen

Hier kunnen we natuurlijk heel kort over zijn. Met het financieren uit eigen middelen bedoelen we dat je de recreatiewoning direct met eigen geld kunt betalen. Als eigen geld zien we gewoon geld dat je op je rekening hebt staan of direct verhandelbare aandelen of andere zaken die je direct contact kunt maken om een recreatiewoning te financieren. Geen lening nodig en lekker makkelijk en eenvoudig te regelen.

Recreatiewoning Financieren door middel van een hypotheek

Als je jouw recreatiewoning wilt financieren met een hypotheek dan dien je met een aantal zaken rekening te houden.

 • Als je een recreatiewoning gaat financieren (die niet geldt als jouw hoofdverblijf) is de hypotheekrente niet aftrekbaar. De hypotheekrente is namelijk alleen aftrekbaar voor de woning die geldt als hoofdverblijf.
 • Je kunt niet voor het gehele bedrag een hypotheek afsluiten. Houdt er rekening mee dat je tot maximaal 70% van de waarde van de recreatiewoning een hypotheek kunt afsluiten. De rest moet je zelf “inleggen”.

Het onderpand wordt door de hypotheekverstrekkers lang niet altijd gezien als een onderpand dat geschikt is om de hypotheek op te verstrekken. De banken zijn bij recreatiewoningen extra streng omdat een recreatiewoning minder courant is. Hiermee bedoelen de banken dat ze lastiger te verkopen zijn en bij een eventueel gedwongen verkoop minder opbrengen.

Waar moet een recreatiewoning aan voldoen?

Om een hypotheek af te kunnen sluiten op een recreatiewoning moet de woning aan een aantal eisen voldoen:

 • De woning moet van steen zijn gebouwd
 • Op een fundering staan
 • Met pannen gedekt zijn
 • Aangesloten zijn op water en electra

Voldoet de woning niet aan één van de genoemde punten? Dan is het helaas niet mogelijk om een hypotheek op je recreatiewoning af te sluiten.
Het kan natuurlijk nog wel een optie zijn om je overwaarde op te nemen. Deze overwaarde kan je gebruiken om een recreatiewoning aan te kopen. Een bank zal altijd toetsen of de hypotheek wel verantwoord te verstrekken is. Je moet de hypotheek natuurlijk wel gewoon terug kunnen betalen.

Financieren met een persoonlijke lening

Is een hypotheek niet mogelijk, teveel rompslomp of gewoon te duur? Dan kan financieren met een persoonlijke lening een heel mooi alternatief zijn. Een persoonlijke lening heeft een aantal voor-en nadelen ten opzichte van een hypotheek.
Eén van de belangrijkste kenmerken van een persoonlijke lening is dat er geen afsluitkosten zijn. Daarnaast mag je een persoonlijke lening tegenwoordig altijd boetevrij aflossen, hierdoor kan een persoonlijke lening een mooi alternatief zijn.

Voordelen van de persoonlijke lening

Er zijn verschillende voordelen te benoemen:

 • Snel geregeld (meestal binnen 48 uur)
 • Geen bijkomende kosten
 • Altijd boetevrij tussentijds inlossen
 • Maximaal tot € 225.000,00 financieren
 • Onderpand hoeft niet aan voorwaarden te voldoen

Zoals je ziet zijn er nogal wat voordelen ten opzichte van de hypotheek. Zo wordt er niet gekeken naar het onderpand en is het een vorm van snel geld lenen.

Nadelen van het financieren met een persoonlijke lening

Waar voordelen zijn, zijn natuurlijk ook nadelen. Ook die zetten we overzichtelijk op een rij:

 • De persoonlijke lening heeft een hogere rente
 • Geen mogelijkheden boven € 225.000,00
 • Maximale looptijd 180 maanden, daardoor een relatief hoog maandtermijn

Combinatie van financieringen

Als je weinig eigen geld hebt en de woning toch volledig wilt financieren is het een optie om de hypotheek en de persoonlijke lening met elkaar te combineren. Door verschillende manieren van financieren samen te voegen kan je tocht het volledige bedrag lenen.
Let op! Er zal wel altijd getoetst worden of de leningen en de hypotheek bij elkaar opgeteld betaalbaar voor je zijn. Je financieel adviseur zal verstand moeten hebben van beide producten. Hij of zij zal kennis moeten hebben van leningen en van hypotheken.